Aşılama mı Tüp Bebek mi for Dummies

Tüp bebek uygulamasında ilaçlarla yeterli büyüklüğe getirilen yumurtalar genellikle vajinal yolla duruma göre abdominal yolla anestezi ile sedasyon altında steril koşullarda 15 dakika suren OPU dediğimiz bir işlemle yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.

Ankara'da bulunan önde gelen tüp bebek merkezlerinden biri ve uzman doktorları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Aşılama ve Tüp bebek tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi için ilgili sayfalarımı inceleyebilirsiniz.

Sedasyon anestezisi ile yapıldığında hasta hiçbir şey hissetmez, lokal anestezi ile uygulamalarda bazen hafif derecede rahatsızlık duyabilir. Ancak genel olarak ağrılı ve rahatsız bir işlem değildir.

Yumurta toplama işlemi hastaya bağlı olmak üzere genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezide rahim ağzına uygulanan enjeksiyonlar ile ağrı hissi azaltılır. Genel anestezi uygulanacak hastaların işlemden altı saat öncesinden ağızdan beslenmeyi kesmesi gerekmektedir.

Yumurtanın uyarılmasından sonra birkaç gün ara ile ultrason muayenesi yapılır ve olgunlaşma seviyesi değerlendirilir.

İncelenen sperm hücreleri özel tekniklerle bir hazırlık aşamasından geçirilerek aşılamaya hazır hale getirilmektedir. Bu işlem titizlikle uygulanması gereken bir işlemdir ve mutlaka bu alanda uzman embriyologlar tarafından yürütülmesi gerekmektedir.

Yapılan ultrason ile yumurtalık reservi, yumurtalıklar içinde herhangi bir kist olup olmadığı, rahmin yapısı, miyom veya doğuştan olan anormalliklerin varlığı ve rahim iç tabakasında miyom veya polip gibi yer kaplayan oluşumların varlığı değerlendirilir.

Ancak Kanada'nın Western Ontario Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, rahim içi aşılama yönteminin 40'lı yaşların başındaki kadınlar için de etkili olabileceğini gösteriyor.

Bu işlem genellikle hafif sedasyon altında gerçekleştirilir ve vajinal ultrason eşliğinde yapılır.

Sonrasında hassas bir müdahale ile yumurtalar toplanır. PCOS Bu aşama kapsamında erkeğin de sperm örneği vermesi gerekir. Şayet erkekte sperm bulunmuyorsa bu durumda kısaca TESE olarak adlandırılan testikiler aspirasyon ya da biyopsi ile sperm alınması sağlanır. Erkekten alınan spermler laboratuvarda semenden ayrıştırılır ve sonrasında kullanılır.

Tüp bebek tedavisine karar verildiğinde ilk olarak hastanın ultrason değerlendirmesi ile yumurtalık ve PCOS rahim incelemesi yapılır. Bu incelemede hastaya hangi ilaç protokolünün uygulanacağına karar verilir.

3. aşama olan yumurta toplama aşaması oldukça emniyetli ve kısa süren ve anestezi altında yapılan bir işlem olsa da nadiren komplikasyonlar yaşanabilir. En sık karşılaşılan komplikasyon yumurta toplama iğnesinin geçtiği alanda vajina kanamalarıdır.

“Bu sayfada yer alan ifadeler bağlayıcı ve tedavi maksadıyla kullanılmaya uygun değildir. Sağlık sorununuzun tedavisi için kendinize en uygun tedavinin geliştirilmesi için sağlık kuruluşlarından ve uzman hekimlerden bilgi alınız”

Dolayısıyla istisnasız tüm çiftlerin bu tedavinin aşamaları hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekiyor. Elbette bu aşamaları sizlere tek tek aktaracağız ancak öncesinde çiftlere verilen eğitimden söz edelim.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Aşılama mı Tüp Bebek mi for Dummies”

Leave a Reply

Gravatar